Aankondiging break-out sessies

3 October 2023

Aankondiging break-out sessies

Naast de plenaire sessies op het hoofdpodium bieden we tijdens dit congres ook de mogelijkheid tot verdere verdieping via diverse break-out sessies. Gedurende het evenement zullen er twee momenten zijn waarop een break-out sessie naar keuze gevolgd kan worden. Hierbij een overzicht van de acht sessies.

Break-out sessie 1 (13.45 – 14.25 uur)

1.1 Een Groen Speelveld: Duurzaamheid in de Johan Cruijff Arena

  • In deze sessie verkennen we de baanbrekende inspanningen van de Johan Cruijff Arena (JCA) om duurzaamheid te omarmen en te bevorderen. Ontdek hoe deze toonaangevende locatie zich inzet voor een groenere toekomst, innovatieve technologieën gebruikt en succesvolle initiatieven ontplooit om milieuvriendelijke praktijken te omarmen. In deze sessie belicht Huib Pasman, Innovatiestrateeg bij JCA, de kracht van duurzaamheid en hoe de Johan Cruijff Arena een inspirerend voorbeeld is van verandering.

1.2 Een Doelpunt voor de Samenleving: Maatschappelijke Diensttijd in de Sport

  • Ontdek de kracht van Maatschappelijke Diensttijd in de sport! Leer hoe sport gemeenschappen versterkt en betrokkenheid vergroot. Coen van den Bemt vertelt je meer over de praktijkervaringen van de MDT-programma’s Community Champions bij FC Utrecht en FC Naober. Samen kunnen we de maatschappelijke impact van sport ontdekken en stimuleren.

1.3 Jongdementie Café: Initiatief van KRC Genk

  • Niel Janssen is werkzaam als Foundation Lead bij KRC Genk. De kern in het DNA van KRC Genk staat al jaar en dag centraal: als rolmodel teruggeven aan de maatschappij. Samen met hun stakeholders brengen ze hun community met een grote mate van verbondenheid naar de bredere samenleving. De KRC Genk FRZA! Foundation heeft dit jaar een nieuw initiatief geïntroduceerd; het KRC Jongdementie Café. Dit initiatief is ook één van de vier genomineerde voor de More than Football Award 2023, uitgereikt door EFDN. Met dit project hoopt de foundation iedereen die met deze ziekte te maken heeft een plek te geven waar ze, zonder rem, zichzelf kunnen zijn. In het KRC Jongdementie Café worden er onder andere lezingen, workshops en optredens gegeven Tijdens de break-out sessie zal Niel uitgebreid ingaan op het idee achter het KRC Jongdementie Café.

1.4 Optimaal in Balans: Ard van Peppen over Vitaliteit bij Roda JC

  • Ard van Peppen is een Nederlands voormalig profvoetballer en huidig Vitality Manager bij Roda JC. Na zijn profdebuut bij Excelsior in 2005 speelde Van Peppen bij De Graafschap, RKC en Roda JC. In april 2019 maakte hij bekend dat hij gestopt was als profvoetballer, hierna verruilde hij zijn kicksen voor hardloopschoenen om vervolgens mee te doen aan verschillende marathons en trailruns. Die passie neemt hij mee in zijn werk als vitaliteitsmanager waarin hij zich, namens Roda, inzet om de gezondheid in de regio Parkstad te verbeteren. Hier zijn bewegingsarmoede, een lage leeftijdsverwachting en arbeidsparticipatie grote problemen. In de break-outsessie neemt Ard de aanwezigen mee op zijn reis van profvoetballer tot vitaliteitsmanager bij Roda JC.

Break-out sessie 2 (14.30 – 15.15 uur)

2.1 Samen voor meer inclusie: Johan Cruyff Foundation

  • De Johan Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt wereldwijd impactvolle sport en-spelprojecten. Hierbij focussen ze hen op kinderen en jongeren voor wie sport niet vanzelfsprekend is. Dit doen ze met sportprojecten voor kinderen met een handicap, door het inrichten van de sportieve buitenruimte in aandachtsgebieden en maatschappelijke sportprogramma’s. Samen met Niels Meijer, al ruim acht jaar directeur van de Johan Cruyff Foundation, werpen we een blik op de samenwerkingen en het beleid dat de foundation voert op het gebied van inclusie. Het belooft een interactieve break-outsessie te worden.

2.2 STEM: Robot bouwen bij Eduwinkel

  • Klaas Kuperus is de oprichter van Eduwinkel in Nederland, leverancier van Sphero Sports materialen en marktleider in STEM-onderwijs. STEM-onderwijs staat voor Science, Technology, Engineering en Maths, via deze methode worden leerlingen op vier verschillende gebieden opgeleid door middel van een interdisciplinaire benadering. Het doel van STEM-activiteiten is om kinderen digitaal vaardig te maken en ze spelenderwijs voor te bereiden op hun toekomst. Zijn creativiteit en ervaring in verkoop, marketing, management, inkoop en logistiek gaan voor een interessante break-out sessie zorgen waarin hij zijn ideeën en ervaringen zal delen over de werkzaamheden van Eduwinkel en het bouwen van educatieve robots.

2.3 Voetbal Verbindt: “Welkom In Ons Voetbal” bij FC Emmen

  • Jos Schaart is werkzaam als Manager MVO bij FC Emmen. Tijdens zijn werkzaamheden voor de maatschappelijke stichting van FC Emmen, Naoberschap United, coördineert hij werkzaamheden binnen de stichting en is hij verantwoordelijk voor de uitvoering van de dagelijkse processen. Tijdens de break-out sessie zal Jos ons meer vertellen over het project ‘Welkom In Ons Voetbal’. Dit project is FC Emmen Naoberschap in samenwerking met het asielzoekerscentrum Emmen in de zomer van 2019 begonnen. Gedurende twaalf weken wordt er twee keer per week training gegeven aan kinderen tussen de zeven en achttien jaar oud. Plezier maken staat tijdens de voetbaltrainingen centraal, want met dit project mogen jonge asielzoekers zich welkom voelen in Nederland.

2.4 Samen scoren: fondsenwerving BrabantSport

  • Marieke Maas is de kersverse Directeur Maatschappelijk bij BrabantSport. Het BrabantSport Fonds is een unieke publiek-private samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant en het Brabantse bedrijfsleven. Met het ondersteunen en stimuleren van maatschappelijke vraagstukken wil het fonds een gezonde levensstijl onder Brabantse kinderen bevorderen, stress onder jongvolwassenen helpen terugdringen, eenzaamheid onder Brabantse ouderen verminderen en Brabanders met een beperking structureel helpen in beweging te brengen. Tijdens de break-out sessie zal Marieke de maatschappelijke waarde van sport in de praktijk. Tijdens deze sessie neemt Marieke je mee in het waarom, wat en hoe van het fonds. En hoe ze in Brabant sport als middel inzetten om maatschappelijk sterker te worden. Ook wordt er ingezoomd op een aantal projectvoorbeelden met voetbal in de hoofdrol. Projecten waar niemand buitenspel staat. Ze zal je meer vertellen over het proces, de impact en de tools om dit ook binnen jouw vereniging, gemeente of provincie toe te passen.