Meer dan voetbal congres, een groot succes

19 October 2022

Meer dan voetbal congres, een groot succes

European Football for Development Network (EFDN) en de Eredivisie CV (ECV) organiseerde gezamenlijk vandaag op 18 oktober 2022 het ‘Meer dan voetbal congres’. Het congres vond plaats in De Galgenwaard, het stadion van FC Utrecht.

Het congres benadrukte de impact die de eredivisieclubs (kunnen) hebben in de maatschappij, vanuit diverse perspectieven zoals overheden, bedrijfsleven en sportorganisaties. Samenwerking tussen deze partijen is essentieel om maatschappelijke vraagstukken succesvol het hoofd te kunnen bieden, zoals duurzaamheid, inclusie en een gezonde(re) samenleving creëren.

De naam ‘Meer dan voetbal’ verwijst naar de Stichting Meer dan Voetbal, die tussen 2004 en 2014 de maatschappelijke functie van BVO’s op de kaart zette, verstevigde en uitbreidde. Sinds de opheffing van de stichting is er geen congres meer gewijd specifiek aan ‘MVO’ in het betaald voetbal, de naamgeving kan dan ook worden gezien als erkenning voor het waardevolle werk van de stichting.

Zoals Rocky al zei tijdens de aftrap van het congres was de dag vol met één-tweetjes en driehoekjes tussen de clubs, organisaties en overheidsinstanties.

Gedurende de hele dag hebben de deelnemers geluisterd, geleerd en deelgenomen aan verschillende vormen van kennisdeling. De opening door Ton Strooband (EFDN) en Jan de Jong (Eredivisie CV) zette de toon voor de rest van de dag.

“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”

Jan de Jong, Eredivisie CV Directeur

Van hieruit startten de presentaties; presentaties van experts zoals Niko Roorda, paneldiscussies over de samenwerking tussen de private en publieke sector binnen voetbal en sport, interviews met projectdeelnemers en break-out sessies waarin verschillende onderwerpen werden besproken.

De break-out sessies waren een uitstekende gelegenheid voor de presentatoren om dieper in te gaan op wat zij binnen hun organisaties hebben gedaan. Hier is een korte samenvatting van wat in sommige van de break-out sessies werd besproken:

  • Aanpak van racisme & discriminatie (KNVB): Inclusieve organisaties leveren betere prestaties, hebben een betere reputatie en imago en een grotere betrokkenheid van medewerkers, leden en supporters. Onder de noemer Ons Voetbal Is Van Iedereen werkt het voetbal aan een voetballandschap waarbinnen iedereen zich welkom voelt.
  • MDT: Tijdens MDT leer je als jongere tussen 15 en 27 jaar je talenten ontdekken, werk je aan workskills en leer je nieuwe mensen kennen. Op die manier ontdek je beter welke studie bij je past en wat voor werk je wilt gaan doen. Tijdens deze sessie lieten de sprekers de deelnemers graag kennismaken met hoe betaaldvoetbalclubs als MDT locaties duizenden jongeren in Nederland begeleiden in hun ontwikkeling.
  • EuroFit: EuroFIT is een leefstijlprogramma van 12 weken, speciaal voor supporters van betaaldvoetbalclubs die gezonder willen eten en meer willen bewegen. De aantrekkingskracht van de club zorgt voor deelname en motivatie. En met succes: uit internationaal wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deelnemers afvallen, meer stappen zetten, meer groente en fruit eten, een verbeterd bloedbeeld laten zien en hoger scoren op welzijn.
  • Duurzaamheid: de urgentie is hoog, we spelen al in blessuretijd. Iedereen moet in actie komen. Beter, slimmer, sneller, meer. Zo ook de sport. De sport is een kleine speler met een grote stem op dit onderwerp. Tijdens deze break-out sessie nam More2Win de deelnemers mee in de stappen die het betaald voetbal in Nederland momenteel zet om te verduurzamen. Bayer Leverkusen 04 in Duitsland loopt op ons voor en nam de deelnemers mee in de stappen die zij reeds gezet hebben naar een duurzamer, toekomstbestendig bedrijfsmodel.

Al met al was de dag een groot succes, er werden veel ideeën uitgewisseld, verbindingen gelegd en een beeld geschetst van wat de maatschappelijke impact van voetbal kan zijn. De toekomst is rooskleurig zolang iedereen in de voetbalwereld samenwerkt aan een betere toekomst. EFDN en de Eredivisie CV hebben samen met alle deelnemers aan het congres laten zien dat we #morethanfootball zijn.

“Voetbal Clubs zijn een verlengstuk van de samenleving”

Jan de Jong, Eredivisie CV Directeur